Basisinformatie Wedstrijdzwemmen

Basisinformatie wedstrijdzwemmen

Leuk dat je een kijkje neemt op onze pagina. Hieronder staat informatie over hoe het zwemmen bij ons verloopt en welke afspraken er zijn. Heb je vragen of wil je een proeftraining doen? Dan kun je mailen naar: zwemlustdenhommel@gmail.com

Missie & Visie

De wedstrijdafdeling van Zwemlust den Hommel heeft een missie en visie beschreven we waarbinnen haar ambities en doelstellingen vorm moeten geven.

Missie: “Iedere zwemmer binnen zijn/haar mogelijkheden en ambitie het maximale te laten bereiken, waardoor de wedstrijdploeg als geheel op een zo hoog mogelijk niveau kan presteren, zonder daarbij de belangen voor de breedtesport uit het oog te verliezen”.

Visie: De wedstrijdafdeling van Zwemlust den Hommel wil zich profileren als een open vereniging met veel ambitie. Het is zaak individueel talent te bieden wat ze nodig hebben voor hun persoonlijke ontwikkeling en daarbij het algehele niveau van de vereniging te verhogen. Echter daarbij blijft de ruimte voor persoonlijke ambitie en voorkeur. Groei in de breedte is nodig om de randvoorwaarden voor een langdurig bestaan en de ontwikkeling van individuele zwemmers (van ieder niveau) te kunnen invullen. Daarbij moeten clubbinding en clubverantwoordelijkheid kernwaarden worden. Structureel meedoen met veel inzet aan de nationale zwemcompetitie staat daarom hoog in het vaandel bij Zwemlust den Hommel.

Trainingen 

Om de trainingen in goede banen te leiden zijn er gezamenlijke afspraken gemaakt.

Afspraken

 • Kom op bij de training (de badrand). Dit wil zeggen dat je tien minuten voor de training in zwemkleding langs de kant van het bad staat. Dan heb je tijd genoeg voor je warming-up, om het programma aan te horen en lijnen in het water te leggen.
 • Mocht je tijdens de training het water uit willen gaan, laat dit dan de trainer langs de badrand weten. Zo weten we waar iedereen is.
 • Houd altijd rekening met andere, zorg voor een gezellige sfeer.
 • Ouders komen niet in de zwemzaal, mits daarvoor toestemming is gegeven door de trainers. Zij kunnen plaats nemen op de tribunes. Als ouders een vraag willen stellen over de trainingen, dan kan dat na afloop van de training.

Wat neem je mee naar een training 

Natuurlijk neem een zwembroek of badpak mee, samen met een handdoek om je af te drogen na de training. Daarnaast zijn een zwembrilletje en badmuts onmisbaar. Trainingsmiddelen die je bij je hebt wanneer je bij de TrainTechniek 2 of ouder zwemt zijn: een plankje, pullbouy en zoomers. Junioren, jeugd en senioren dienen ook paddles en een snorkel te hebben. Verder handig om mee te nemen is een bidon met sportdrank, slippers en shampoo (voor na de training). Het is verplicht om je eigen trainingsmiddelen aan te schaffen zodat je alle opdrachten mee kan doen tijdens de trainingen!

Indeling trainingsgroepen 

Er wordt in groepen getraind welke door de trainers samengesteld worden. Deze groepen worden ingedeeld op niveau van de zwemmers waarbij er sterk rekening gehouden wordt met de ervaring, snelheid en niveau van de zwemmers. Er wordt geprobeerd om de zwemmers zo veel mogelijk in groepen te plaatsen met leeftijdsgenootjes. Wanneer zwemmers een ander niveau hebben dan leeftijdsgenootjes komt het voor dat deze met jongere of oudere zwemmers ingedeeld worden.

Wedstrijden 

Om de wedstrijden in goede banen te leiden zijn er gezamenlijke afspraken gemaakt.

Afspraken

 • Meld je op tijd af wanneer je na het ontvangen van de uitnodiging van de wedstrijd heb gezien dat je niet aanwezig kan zijn. Mocht je ziek zijn op de wedstrijddag of valt er iets voor waardoor je later bent of er niet kan zijn dan neem je contact op met de trainer die aanspreekpunt is (zie de wedstrijdkalender). Voor de competitie kan je je niet afmelden, dit is een team wedstrijd die we met zijn allen zwemmen.
 • Zorg dat je op de dag van de wedstrijd aanwezig bent op het tijdstip dat er verzameld wordt (een half uur voor het inzwemmen) en meld je bij de trainer die aanwezig is. Ben je later meldt dit even.
 • Ga voor en na jouw race naar één van de trainers om de race voor-en-na te bespreken.
 • Tijdens de wedstrijden zijn de zwemmers in de zwemzaal en zitten de ouders op de tribunes. Zwemmers mogen in de pauze even naar de ouders indien dit gewenst is. Tijdens de wedstrijd is dit niet mogelijk.
 • Alle zwemmers blijven aanwezig tot het einde van de wedstrijd zodat iedereen aangemoedigd kan worden. Eén team, één taak.

Wat neem je mee naar een wedstrijd

 • Zwembroek(ken) of badpak(ken)
 • Brilletje en badmuts
 • Voldoende handdoeken om je mee af te drogen en tussen de verschillende afstanden
 • De clubkleding die bestaat uit een korte broek en een t-shirt (van Zwemlust den Hommel) en slippers
 • Een bidon met drinken (water, limonadesiroop of sportdrank)
 • Iets te eten (liga’s, sultana’s of een banaan)

Clubzaken 

Clubkleding

Zwemlust den Hommel heeft ook haar eigen clubkleding. De kleding is voor iedereen. Dit draagt bij aan een mooie en uniforme uitstraling. We zijn dan allemaal als één team in hetzelfde gekleed dit geeft een sterker teamgevoel. De clubkleding bestaat uit een broek en een t-shirt (polo). Daarnaast kun je nog een sweater aanschaffen in de nieuwe clubkleuren.

De kleding kan besteld worden via de volgende link: www.zwemwinkel.nl/zwemlust
In deze link staan de stappen om het te bestellen uitgelegd: Bestellen clubkleding Zwemlust Den Hommel voor de 1e keer

Vrijwilligers

Trainers, kaderleden en ouders vormen een belangrijke groep vrijwilligers. Vrijwilligers zijn de drijfveer van het wedstrijdzwemmen en zonder hen kan de afdeling niet functioneren. Wij kunnen altijd ouders gebruiken die kunnen functioneren als: jurylid, lid van de diverse commissies, assistentie bij wedstrijden (denk daarbij aan hulp bij de badopbouw, catering, uitslagen printen en ophangen), organisatie/assistentie van diverse (team)activiteiten.

Sponsoring

Om alle activiteiten te kunnen organiseren, hebben wij aanvullende financiën nodig. Helaas is de contributie daar niet toereikend voor. Wij zijn op zoek naar bedrijven die onze afdeling willen sponsoren. In overleg kunnen we bepalen op welke manier er invulling aan de sponsoring gegeven kan worden.