De Nederlandse wetgeving geldt voor iedereen. Gebeurtenissen die zich binnen en buiten de zwemvereniging afspelen zijn onderhevig aan de wet. In artikel 249 van het Wetboek van Strafrecht staat: “Hij die ontucht pleegt met zijn minderjarig kind, stiefkind of pleegkind, zijn pupil, een aan zijn zorg, opleiding of waakzaamheid toevertrouwde minderjarige of zijn minderjarige bediende of ondergeschikte, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of een geldboete van de vierde categorie”.
De zwemvereniging Zwemlust-den Hommel voelt zich moreel verplicht voor haar leden en hun begeleiders adequate gedragsregels hieromtrent op te stellen. Alle kaderleden en begeleiders dienen kennis te nemen van de gedragsregels ter preventie van seksuele intimidatie in de sport en deze regels uit te dragen.
Dagelijks werkt men binnen gedragsregels. Deze zijn eenvoudig voor alle leden, ongeacht leeftijd, te begrijpen. Elk (nieuw) kaderlid wordt verzocht deze regels voor gezien te tekenen en een Verklaring Omtrent Gedrag aan de vereniging te overhandigen. Eventuele kosten hiervoor zijn voor rekening van de vereniging.
Er bestaan veel uitingsvormen van seksueel misbruik. Verschillende gedragingen zijn door het duidelijk karakter niet voor tweeërlei uitleg vatbaar. Bij andere gedragingen kunnen vloeiende overgangen bestaan tussen wat je wel en wat je niet als seksueel kunt typeren. De volgende definitie geeft daarover duidelijkheid:
“Elke vorm van seksueel gedrag of seksuele toenadering, in verbale, non-verbale of fysieke zin, opzettelijk of onopzettelijk, die door de persoon die het ondergaat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren”.
Iedereen binnen de zwemvereniging Zwemlust-den Hommel is verplicht klachten over of signalen van serieuze vormen van ongewenst gedrag te melden, in eerste instantie bij de voorzitter van de betreffende afdelingscommissie. Een incident over ongewenst gedrag kan op verschillende manieren aan het licht komen. Bijvoorbeeld via de vertrouwenscontactpersonen, een verenigingslid, begeleider, kaderlid, afdelingscommissie, bestuur, via de ouders/ verzorgers of iemand van buiten de vereniging.
Laat degene die de melding doet niet nog vaker zijn/ haar verhaal vertellen. Stel geen sturende vragen. Maak aantekeningen en ga over op het meldprotocol.
Degene die de melding ontvangt, informeert direct het bestuur van Zwemlust-den Hommel. Het bestuur dient ervoor zorg te dragen dat de melding met alle zorgvuldigheid wordt omkleed. Het bestuur houdt zorgvuldig een logboek bij en wijst mogelijk een coördinator aan die het hele proces bewaakt.
Het bestuur wijst het lid en de vermeende dader op een vertrouwenscontacpersoon, als dat nog niet is gebeurd. Er zijn dus twee vertrouwenscontactpersonen bij het verdere proces betrokken.
Indien er een coördinator is aangewezen, treedt deze in overleg met het bestuur van Zwemlust-den Hommel en doet melding van ongewenst gedrag direct bij de KNZB. Ook kan hij daar met eventuele vragen terecht. Uiteraard heeft een en ander ook te maken met juridische stappen die eventueel tegen de zwemvereniging kunnen worden ondernomen.
Er worden zo weinig mogelijk (kader)leden of derden bij het proces betrokken. Er wordt geen contact opgenomen met vermeende dader en slachtoffer zonder dat de coördinator hiervan op de hoogte is en ermee heeft ingestemd.
Binnen de vereniging wordt de inzet van onze vrijwilligers serieus genomen. Het bestuur is daardoor ook van mening dat de vereniging eisen mag stellen aan de vrijwilligers.
Van alle vrijwilligers van Zwemlust-den Hommel wordt verwacht dat zij:
Toelichting
Coördinator Veiligheidszaken en aanspreekpunt hiervoor binnen het bestuur: Isolde de Groot voorzitter@zwemlustdenhommel.nl